Viskoekjes
Pond kabeljauw of schelvis
Pond gekookte aardappels
1 gesnipperd uitje
1 bosje peterselie
1 half bosje selderie
2 eieren.
Beetje zout, (ruim) peper, maggi
Beetje paneermeel
Klontje boter
Zonnebloemolie (Oma gebruikte
eigenlijk altijd slaolie)
Vis koken en laten uitlekken.
Aardappels koken en laten afkoelen. De vis door de aardappels heen
prakken. Uitje snipperen, en peterselie en selderie fijnsnijden. De
eieren scheiden, en de dooiers erbij voegen samen met het zout, de
peper en de maggi. Kneden en koekjes van vormen, ongeveer ter dikte
van een tartaartje, en door het eiwit halen en de paneermeel. Olie
in de pan heet laten worden en de viskoekjes om en om bakken.
Dit is in oorsprong geen recept van
Oma. Zij kocht wel kant en klare viskoekjes bij de Volendammer (in
klederdracht en op klompen) in de
Jacob Obrechtstraat. Het is ook wel gebruikelijk om in plaats van aardappels brood te
nemen in een verhouding van 1:10 (50
gram brood, 500 gram vis), waarmee het brood in de melk gedoopt
wordt en tussen twee lepels uitgeknepen.
|