Gerben D.
Wijnja
De
Cafetaria
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
Als liefhebbers van goede frites/patat kunnen
we eigenlijk niet om een pagina heen die iets over deze snack behandelt,
die de plek waar het wordt gefrituurd en genuttigd beschrijft in woord
en beeld. We noemen deze pagina dan ook De Cafetaria. We hopen op een
smakelijke invulling waarbij we het met geschiedenis, persoonlijke herinneringen
en aanverwante nieuwtjes en bijzonderheden een plekje willen geven.
|
Artikel uit geïllustreerd
weekblad Katholieke Illustratie van 30 januari 1936, nummer 18.
"Was die bouillon niet
heerlijk, meneer?"
"De buffetten zijn wel
voorzien."
"De fotograaf mag ons
knippen, hoor, want 't potje bier smaakt goed."
"Een broodje 'ros' - dun
snijden maar veel'"
Ooit dé cafetaria van
Amsterdam, Hecks Popularis, Rembrandtplein 2.
Onze webbouwer en trouwe bezoeker Roelie Spanjaard-Visser, van
www.spanvis.nl, wist zich dit cafetaria nog goed te herinneren. Ze mailde ons: “In het
cafetaria op het Rembrandtplein
nummer
2 ben ik vaak geweest met mijn vader.
Altijd als wij naar Amsterdam gingen, gingen we daar ook heen. Je had er
ook lekker ijs met die warme chocola erop. Het was een feest altijd.”
www.spanvis.nl
|
Hecks
Heck's Victoria lunchroom,
Rembrandtplein 11-15.
Een Amsterdamse cafetaria
uit de jaren zestig/zeventig, snackbar Flora, Amstelstraat 37.
We
hebben voor we in het hele land de frites/patat gaan testen eerst maar
eens zelf patat gemaakt. Op de ouderwetse manier: een pan met frituurnet
en twee liter vet op het gas. De ouderwetse zwarte frituurpan met
frituurnet is te koop bij alle Blokkers.
Het
Bintje is de ultieme fritesaardappel, maar niet altijd overal te
krijgen. Wij vonden goede aardappelen bij de Jumbo: kruimige aardappelen
klasse I extra groot.
Na het schillen van de aardappelen hebben we ze een paar uur laten
rusten in zout water, daarna drooggedept en in de gewenste grootte
gesneden, medium Vlaamse frieten. Goed frituurvet is vloeibaar
frituurvet Crispy, ook van de Jumbo. Volg de aanwijzingen voor het
gebruik. Een hoeveelheid van ongeveer twee ons wordt voorgebakken, dat
mag rond de 150 graden, het afbakken gebeurt op 175 graden. Bij het
voorbakken kleurt de frites nog niet bruin, bij ons wel door
waarschijnlijk iets te hoge temperatuur. Bij het afbakken is aan de
kleur te zien wanneer de patatjes goed zijn.
Er
is een keur aan mayonaises die wij gekeurd hebben. Hellmann’s
mayonaise was favoriet en de zoetere Calvé mayonaise een goede tweede.
Zelfgemaakte mayonaise is lekker, maar vanwege de kans op salmonella
niet aan te bevelen. Tenminste, wij hebben het niet geprobeerd.
|
De
vijf beste friteszaken in Amsterdam, bron Het Parool van 13 oktober 2015.
De
eerste straatverkoop van 'pommes frites' in Amsterdam.
Rotterdam,
5 januari 1927.
Bron:
Leeuwarder Courant van 17 oktober 2015.
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
Home |